Temperaturen sjunker allt lägre för varje dag och nyligen kunde vi glädja oss åt den första snön. Vi är vana vid att förbereda våra bilar för vintern genom att byta däck, tanka vinterbränsle och allt annat som gör vinterkörningen säker. Det kan komma som en överraskning att det är förnuftigt att även förbereda släpvagnen för vintern. Vi ger dig 6 råd för säker släpvagnsanvändning under vintern.
1. Däck, däck, däck
Även om lagen inte kräver vinterdäck på lätta släpvagnar, är det enligt vår bedömning ändå att rekommendera att använda vinterdäck om du planerar att köra med släpvagnen på vintern. I halka tenderar olastade lätta släpvagnar att sladda. Oftast händer detta när halkan har kommit överraskande, och när du svänger lite plötsligare kan du se i sidospegeln hur släpvagnen glider från den ena sidan till den andra. Därför rekommenderar vi, för att garantera säker färd, att sätta dubbdäck även på släpvagnar av kategori O1.
Precis som på personbilar är det krav på att sätta på vinterdäck på släpvagnar av kategori O2. Detta betyder att från 1 december till 31 mars måste släpvagnar av kategori O2 ha vinterdäck. Dessutom krävs att släpvagnen måste ha samma typ av däck som dragbilen. Det betyder att om din bil har dubbdäck måste även släpet av kategori O2 ha dubbdäck.
Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på korrekt däcktryck. Däcktrycket som rekommenderas av tillverkaren vid låga temperaturer anges på däckets sidovägg. Läs mer om däcktryck i underhållsanvisnignen för släpvagnar.
2. Kontrollera bromsarna
På släpvagnar med bromsar rekommenderas att kontrollera bromssystemet före vintern. Kontrollera att bromsbeläggen inte oxiderat fast i bromstrumman, att vajrarna rör sig fritt och att kulkopplingens påskjutsbroms fungerar som den ska. Annars är körning i halka med en släpvagn med hög lastkapacitet ytterst farlig för både dig och dina medtrafikanter.
3. Släpvagn och underhåll
Den svenska vintern är inte snäll mot bilar och släpvagnar i trafiken. Saltet och kemikalierna som sprids ut på vägarna är rostens bästa vänner. Alla Brentex släpvagnar är varmförzinkade coh tack vare det så är de väderbeständiga och motståndskraftiga mot rost. Släpvagnen har dock ett antal delar som behöver skyddas mot salt. Före vintersäsongen rekommenderas att rengöra alla elektriska kontakter (belysningskontakt mellan bil och släpvagn, bakljusens kontakter osv.) och spraya terminalerna med silikon eller universalolja för att avvisa fukt. För äldre släpvagnar rekommenderas att inspektera ramen och skador där zinkskiktet är borta med ett lager zinkspray. Vi rekommenderar också att smörja alla andra rörliga delar, såsom draghandskens spärr, lämmarnas spännen osv. OBS! Glöm inte att regelbundet tvätta släpvagnen på vintern!
4. Bestäm hastigheten själv!
Även om farthållaren är standard på varje ny bil idag, rekommenderar vi inte att du använder den när du drar en släpvagn i vinterväglag. Om du överlämnar till bilens system att hålla hastigheten blir du mindre delaktig i körningen och kan därför reagera långsammare i farliga situationer. För det andra tar farthållaren inte hänsyn till vägförhållandena och kan byta växel vid fel ögonblick och därigenom få ekipaget ur balans.
5. Släpvagnen ska vara fri från snö
På vintern, när vägarna överlag är snöiga eller slaskiga, är det vettigt att använda en släpvagn med kåpa eller kapell för att hålla det transporterade godset rent och torrt. Om släpvagnen under en snörik vinter länge har stått i ett hörn av trädgården och fått en snöhög på taket, är det mycket viktigt att borsta av den från plastkåpan. Borsta också av släpvagnen med en borste innan du börjar köra.
6. Lasten på rätt plats och surrad
För säker transport av lasten är det extremt viktigt att den är korrekt placerad och säkrad. Se till att vikten på lasten som lastas på släpvagnen är jämnt fördelad på flaket. En liten och tung last måste placeras framför släpvagnens axel, men det är viktigt att undvika överbelastning av draget. Baserat på erfarenhet kan vi säga att den genomsnittliga belastningen på draget varierar mellan biltillverkare från 40–70 kg. Du kan själv kontrollera genom att försöka att lyfta den lastade släpvagnens dragstång över dragkulan. Det bör du klara utan överdriven ansträngning.